7 lucruri despre afacerea cu lavanda pe care nimeni NU le zice

Îți dorești să fii antreprenor, ți-ar plăcea să îți muți biroul în natură și ai găsit pe internet, printre ideile de investiții, și afacerea cu lavandă. Aurul mov, cum i se mai spune datorită beneficiilor financiare pe care le aduce. 

Foarte bine până aici! Dar despre părțile mai puțin plăcute… ți-a spus cineva? Îți zic eu! De aici și dubla mea negație din titlu. Știu, mi s-a mai zis că mă pricep să descurajez omul, însă eu prefer să spun că ofer informații complete. Că este o afacere profitabilă, toată lumea știe. Și atât! Eu am încasat și 7.000 € într-o lună, deci profitabil, da, lucru verificabil. Însă există există și luni în șir în care poți să nu încasezi nimic altceva decât nervi. Despre eforturi și sacrificii nu prea găsești discutându-se sau despre faptul că mereu riști să ai soldul pe zero deoarece ai nevoie de investiții constant. Se zice doar despre “aurul mov”…

Sunt Flori Vioreanu, am 29 de ani și tocmai ce am renunțat, în plină pandemie de a.c. 2021, la un job fain de bugetar. Pentru afacerea cu lavandă. Deci este clar că merită, altfel nu mai eram acum aici, iar tu nu mai citeai aceste rânduri. În urmă cu 5 ani, am plantat primul hectar cu lavandă. Noroc că aveam un job pe atunci și am reușit să fac primul meu credit de nevoi personale pentru această investiție la o bancă românească fix pentru că auzisem eu că ar susține micii întreprinzători.

Și, cu un proaspăt credit de 30.000 de lei, am început aventura plantând butașii de lavandă. Acum am și eu, în sfârșit, proprii pui pe care îi poți găsi la secțiunea butasi de lavanda.

Pentru această afacere cu lavanda, am căutat teren prin toată țara pe la cunoștințe, că la mine la Brăila nu părea să am vreo șansă: părinții nu erau de acord, iar de cumpărat… îmi mai trebuia un credit. Așa că arendă a fost să fie! Și am găsit un teren chiar aproape de casă, cu ajutorul unui om care a crezut în mine și mi-a convins părinții să mă lase să-mi văd de treabă liniștită. Părinți care au aflat mai târziu de acel credit…

Cam așa a început totul. Acum, după 5 ani de câmp mov și frumos, aș vrea să împărtășesc cu tine ce înseamnă să ai o afacere cu lavandă. Beneficii sunt destule, câștig există, așa cum am dat exemplu clar, și este destul de mare, însă doar dacă te implici și muncești inteligent. Acum revin la vechea mea problemă: informarea corectă, începând cu ce tip de butasi de lavanda trebuie să plantezi. Citește, citește, citește! Dar cum prea multe informații nici eu nu am găsit la rândul meu, cred că voi fi cumva deschizătoare de drumuri. Așa că profită și citește cu atenție ce scriu eu din experiența mea. Am scris aici doar o mică parte. Este mult mai mult de discutat.

     

1. Soiul, plantarea și irigarea. Din toate soiurile testate și din discuțiile cu alți cultivatori, Sevtopolis pare cel mai productiv. Poți scoate 10 litri de ulei esential dintr-un hectar (da, am avut și un an așa de prost) sau chiar 100 de litri… au pățit asta unii cultivatori. Apoi, la plantare, primul aspect pe care trebuie să îl iei în calcul este spațierea butașilor! Lavanda se plantează o singură dată și atunci ar trebui să o faci ca la carte. Eu am greșit plantându-i la distanța de 30 cm pe rând, că așa mi s-a spus. Astfel, am avut nevoie de 20.000 de butasi de lavanda pentru 10.000 mp. Distanța dintre rânduri a fost bună, de 1.4 m. Însă la cei 30 cm dintre plante este riscul sufocării. Așadar, plantează cel puțin la distanța de 40 cm și elimini un stres, bonus - îți intră și mai puțini butași la hectar. Doar 17.000 în loc de 20.000. E o diferență, totuși… mai ales dacă și tu ai în plan un credit pentru investiție. Eu vând un butaș cu 0.95 lei la cantități de peste 10.000 de butași, deci investiția pentru un hectar este de doar 16.150, în loc de vreo 21.000 cât am dat eu numai pe butași (și am luat și câțiva în plus, de teamă că nu-mi ajung). Cât despre irigații, este foarte important să ai o sursă de apă: sistem de irigare sau cisternă. Eu am irigat primii doi ani și tare bine a fost. Altfel, lavanda nu se poate dezvolta fără apă, mai ales dacă este secetă când planta este mică și rădăcina încă se dezvoltă. Din anul 3 încolo este mai rezistentă la secetă, da.

2. “Sigilarea” rădăcinii. Tot la momentul plantării, ai grijă să “sigilezi” rădăcina și apoi să faci un mușuroi de jur împrejurul plantei. Făcând acestea, o ajuți să își ferească rădăcina de îngheț. Dacă uiți să faci asta, fii fără griji, eu nu am făcut nimic din cele două. Pentru că nu am știut. Și totuși, s-au prins cam 95% dintre butași. Au fost plantați în noiembrie târziu, pe 6-7 grade. Și au rezistat peste o iarnă cu -22 de grade. A fost cea mai stresantă și nedormită iarnă și plină de griji! A fost un noroc chior, dar nu recomand să faci ca mine!

3. Disponibilitatea. Orice afacere presupune să ai timp să îi acorzi un pic. Mulți plantează lavanda crezând că e ca grâul… cum și eu am crezut! Eu nu prea am avut timp. Aveam un job full time, ajungeam pe câmp doar în weekend, din când în când. Și, de fiecare dată, găseam buruienile cât casa. Că doar am vrut să am plantație BIO, ecologică, nestropită etc. #biocusapa cum a ajuns să fie ea cunoscută pe pagina Fleurane. Și totuși, lavanda a rezistat în mare parte. Deci dacă ai timp, e și mai bine. Dacă nu... e un pic riscant. 

4. Dăunători și întreținere. Are lavanda dăunători? Are! Cicadele (“scuipatul cucului”), putregaiul cenușiu, septorioza, apa în exces… mai ales dacă solul nu este bine pregătit înainte de plantare, drenat etc. Cam de acești dăunători am dat eu până acum în cultura mea.
Iar despre întreținere, tehnologia a avansat așa de mult, încât poți să folosești motosapa ca să ții buruienile din scurt. Dacă buruienile sunt prea mari, există motocoasa. De amândouă am aflat prea târziu, după anul 4. Dar cum niciodată nu este, totuși, prea târziu, e bine și așa, se putea și mai rău. Cam așa m-am distrat eu prima dată cu... Jan - click aici :D

5. Momentul tunderii. Se zice că este ideal să o tunzi de 2-3 ori, cel puțin în primul an, pentru a-i “înmulți” tijele. Așa devine o tufă mare și bogată anii următori. Dar când se tunde? Eh, aici găsești atâtea păreri… sunt chiar și cultivatori care au ei înșiși mai multe păreri și, de cele mai multe ori, diferite. Din tot ce am experimentat eu, poți tunde lavanda oricând, este ok. Mai ales în primul an. Eu prefer să o tund primăvara devreme. Apoi poți face astfel încât să te bucuri un pic de florile ei mov și să o tunzi prin iulie, după înflorirea aproape completă. Iar ultima tundere poate fi toamna târziu taare. Nu o tunde toamna când încă este în vegetație, ci așteaptă mai degrabă să intre în “hibernare”. Altfel, rănile o pot afecta dacă vine iarna mai devreme și ea a fost tunsă în timpul vegetației.

🌸 Și bucură-te de florile ei încă din primul an! Un client de-ai mei a obținut chiar și producție de ulei și buchete încă din primul său an, contrar legendei care spune că lavanda este productivă abia din anul 2. Ei bine, unii sunt mai muncitori și sparg mituri. Eu, în primul meu an, evident că am tuns tot și am lăsat florile pe jos. Că așa am auzit și eu au atunci, că oricum nu faci nimic cu ea din primul an. Greșit! Măcar niște amărâte de buchete vândute cu 10-15 lei sau săculeți cu lavandă care sunt tare căutați. Și tot e ceva! 

6. Recoltarea. Alt timp pierdut și bani irosiți aiurea vreo doi ani la rând, până am descoperit apa caldă! Am recoltat prima dată când lavanda era în anul 2. Manual, cu secera, cu vreo 15 oameni timp de doua zile. Dacă faci un calcul, aproape că mai plantam lavanda încă o dată. Anul 3 la fel, dar și cu două motofoarfece în ajutor. Iar din anul 4… am descoperit un inginer care mi-a meșterit o mașinărie tare utilă la recoltare și m-a costat doar vreo mie de euro și atât. O ai mulți ani. În plus, îți mai trebuie doar vreo 6 oameni și aia e. Caută pe Facebook “Dealul Mov - Purple Hill” - ei sunt meșterii de recoltatoare.

7. Valorificarea producției! Sau piața de desfacere pe care nu ți-o garantează absolut nimeni în scris. Poate doar niște promisiuni verbale, cel mult. Eu recomand brand-uirea și vânzarea en-detail. Rentează mult mai mult, dar și munca este infinit mai mare. Pentru asta, însă, este necesară acreditarea produselor. Chiar și uleiul esențial sau apa florală trebuie să aibă un dosar cosmetic și notificare la UE pentru a putea fi vândute ca produse cosmetice. Altfel, riști niște amenzi enorme! Pentru acreditarea celor două, de exemplu, eu am plătit 1200€. 

În iulie 2021, am început să vin cumva în sprijinul micilor producători de lavandă (și nu numai) așa că organizez seria de evenimente Lavanda Fest prin toată țara, un târg festiv al cultivatorilor de lavandă în cadrul căruia am cooptat oameni faini și entități media care ne susțin și dau mereu vestea mai departe (Gianina Corondan, Daniel Buzdugan, Antena 1, Prima TV, TVR, Kanal D, Radio România Actualități, Radio ZU ș.a.) că și în România se poate! Avem și noi lavandă și nu avem vreun sprijin decât pe noi și unii pe ceilalți. Subvenții nu mai avem din partea statului, deci chiar suntem pe cont propriu. Așa că nu ne rămâne decât “puterea lui împreună”.

Da, un eveniment cu toată concurența în același loc! De ce? Pentru că vreau și pentru că pot! Și pentru că împreună chiar avem o voce mai puternică. S-a văzut asta până acum. Nu sunt de acord cu vorba clasică românească “fiecare pe barba lui”! Îmi place ideea de comunitate și sunt mai activistă de fel.

Sunt faine evenimentele, trebuie să vii o dată să ne vezi. Avem tot felul de ateliere, spectacole și delicii, multe cu lavandă - cosmetice naturale, macarons, înghețată, kombucha, ciocolată artizanală, chiar și haine pictate, decor ș.a.

Ediții Lavanda Fest: București, Galați, Brașov, Brăila și urmează iar București (1-3 octombrie 2021) și Galați (15-17 octombrie 2021), apoi toată țara!

Voi încheia aici, deși mai am câteva de zis, mai ales despre sol, pregătirea terenului, îngrijirea lavandeirecoltare, distilare (cum poți obține uleiul esențial și apa florală) și modalități de valorificare a culturii, însă le-am cuprins pe toate în fișa tehnică amplă pe care o ofer celor care vor să se lege la cap cu lavanda odată cu rezervarea butașilor.

Pentru mai multe detalii, mă poți contacta la adresa salut@fleurane.ro

                       

Hai și tu la Festivalul Lavandei, de data aceasta în Brăila, unde vom aduce câmpul de lavandă mai aproape de oameni, în oraș - Lavanda Fest pe faleza Dunării la care ni s-au alăturat parteneri precum Magic FM, Petronela Rotar sau Revista Psychologies. Apoi în București, Galați, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași, Constanța s.a. Din 2022, în toată țara cu Lavanda Fest Tour

6 comentarii

Foarte frumoasa povestea ta ❤️.

Ioana Calin aprilie 16, 2023

Bună seara
Daca se poate un nr de telefon
Am 4000 m lângă apa și ma gândesc sa fac o plantație de lavanda
Mulțumesc frumos
Seara plăcută!

Revnic Irina aprilie 16, 2023

Îmi place sinceritatea cu care ai descris povestea ta. Și eu am o cultura de lavanda, mai mica dar curat îngrijită de unde produc buchete, săculeți, ghivece ,ulei ,apa florala. În rest toate cele bune.

Kovacs ioan iunie 07, 2022

Buna seara. La festival putem veni cu produsele noastre din lavanda sau doar ca vizitatori? Noi suntem din Târgu Jiu și chiar am dori sa participam

Bogdan septembrie 15, 2021

Felicitări pentru ce faci ! Te – am văzut la Brașov ! Am și eu cultura cu lavandă și așa cum spui singură după mulți ani am reușit să aflu din practică cum sa o lucrăm mai bine . Recomand sa scri o carte sigur va avea succes. Toate cele bune !

Jeni septembrie 15, 2021

M ai convins sa intru in afacere!Deocamdata cu o parcelă proprie ,mică, cu apa la furtun și aproape acasă!Am început afaceri încă din anul1990,sigur in alte domenii.Acum sînt pensionară și vreau sa ma ocup de grădinărit,atît cît imi permite virsta😁😁😁

Daniela Finescu septembrie 15, 2021

Scrie un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte de publicare.